Vánoční dobroty, na nichž si smlsne celá rodina

promo-recept2

Foto: Loupe Images; Stockfood


Obohaťte tradiční perníčky zdobené cukrovou polevou, linecká kolečka s marmeládou či vanilkové rohlíčky o zcela nové kamarády s neodolatelnou vůní Vánoc. 


pernikove-cupcakes


Na těsto:  50 g másla, 120 g mouky, 20 g kakaového prášku, 140 g cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 120 ml plnotučného mléka, 1 lžíce perníkového sirupu

 

Na ledovou polevu: 250 g moučkového cukru, 20 g kakaového prášku, 100 g změklého másla, 2 lžička skořice, 1 lžíce perníkového sirupu, 20 ml plnotučného mléka

 

Na dekoraci:  stříbrné cukrové perličky, malí panáčci z perníku, formičky na muffiny

 

Předehřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte máslo, mouku, kakao, cukr, koření a prášek do pečiva. V jiné míse rozšlehejte vejce, mléko a sirup, přilijte k máslové hmotě a krátce rozmixujte na nejvyšší stupeň. Těstem naplňte formičky, pečte 20–25 minut a nechte vychladnout. Na polevu dejte do mixéru moučkový cukr, kakao, máslo, skořici a na střední stupeň mixujte, až vznikne hladká hmota. Postupně přilévejte sirup a mléko a na nejvyšší stupeň šlehejte asi 4 minuty. Pokud hmota změkně, přisypte ještě moučkový cukr. Polevu naplňte do cukrářského sáčku a muffiny polevou pokryjte. Povrch ozdobte perličkami a perníkovými panáčky.


maslove-hvezdicky


Ingredience: 250 g mouky, 125 g moučkového cukru, strouhaná kůra z poloviny citronu, na špičku nože vanilkové dřeně, 1 vejce, 150 g chlazeného másla, mouka na vyválení těsta, moučkový cukr na posypání

 

Na pracovní plochu navršte mouku smíchanou s moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovou dření. Přidejte vejce a kousky másla. Vše posekejte nožem a uhněťte do pevného těsta. Zabalte do fólie a chlaďte nejméně 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C (spodní a horní ohřev). Těsto vyválejte na mírně pomoučeném vále na plát silný 3–4 mm. Vypichujte hvězdičky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10–12 minut do světle žluta. Hvězdičky nechte vychladnout na kuchyňské mřížce a pak je poprášte moučkovým cukrem.


pastelove-pusinky


Ingredience: 2 bílky, 1 lžička citronové šťávy, 120 g moučkového cukru, hnědá a tyrkysová potravinářská barva

 

Troubu předehřejte na 80 °C. Bílky ušlehejte nejprve s citro­novou šťávou dotuha, potom postupně přisypávejte moučkový cukr a sníh šlehejte tak dlouho, až se začne lesknout. Část hmoty můžete podle vlastního uvážení obarvit hnědou a tyrkysovou barvou. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou nebo zoubkovou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte malé pusinky. Pečte (spíše sušte) v pootevřené troubě asi 1–1,5 hodiny dokřupava, pusinky musí zůstat světlé. Nechte vychladnout.


vanocni-stromecek


Na kolečka: 300 g mouky, 120 g cukru, 1 lžička skořice, na špičku nože mletého zázvoru, na špičku nože vanilkové dřeně, 1 špetka soli, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžíce kakaového prášku, 150 g změklého másla, 2 vejce, mouka na rozválení těsta

 

Na polevu: 2 bílky, 500 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, malinová marmeláda, barevný cukrový máček

 

V míse promíchejte mouku s cukrem, kořením, solí, kypřícím práškem a kakaem. Ke směsi přidejte kousky másla, vajíčka a uhněťte hladké těsto. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a asi na 30 minut uložte do chladu. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše přibližně na 3 mm tenkou placku. Předehřejte troubu na 180 °C (spodní a horní ohřev). Různě velkými formičkami s vroubkovaným okrajem vypichujte kolečka a pečte je na plechu vyloženém papírem na pečení 10–12 minut. Upečená kolečka sejměte z plechu a nechte vychladnout. Na polevu vyšlehejte bílky, postupně přisypte moučkový cukr, přidejte citronovou šťávu a vyšlehejte tuhý sníh. Vždy dvě kolečka slepte marmeládou. Potom kolečka slepte rozetkami z bílkové polevy do tvaru stromečku. Ozdobte cukrovým máčkem.


zasnezene-muffiny2


Na muffiny: 125 g másla, 115 g cukru, 2 vejce, 115 g prosáté mouky, 1 lžička, vanilkového extraktu, 2 lžíce podmáslí, papírové košíčky

 

Na sněhuláčky: 1 bílek, 60 g cukru, 1 tuba s tmavou čokoládou, 1 bílý fondán, potravinářská barva: modrá (dno, šála) a oranžová (nos), kokosové hoblinky

 

Troubu předehřejte na 140 °C. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a dále míchejte. Do hmoty lžící vmíchejte mouku s vanilkou a podmáslím, pak hmotou naplňte košíčky.  Pečte 15–20 minut a nechte vychladnout. Na sněhuláčky vyšlehejte bílek dotuha, postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až se sníh začne lesknout a tvořit špičky. Sněhem naplňte cukrářský sáček a přes kulatou hubičku nastříkejte na plech 12 kouliček. Na každou kouličku nástříkejte ještě jednu menší kouličku. Pečte při 120 °C asi 1 hodinu, upečené nechte vychladnout. Na kouličky namalujte čokoládová očka, pusu a knoflíky, pro nos obarvěte kousek fondánu na oranžovo. Zbývající fondán obarvěte světle modrou barvou, prohněťte a rozválejte. Vypíchněte 12 koleček a položte je na muffiny. Vytvarujte šály. Sněhuláčky postavte na muffiny a kolem nich rozsypte kokosové hobliny.


cokoladove-makroky


Ingredience: asi 45 oplatek o průměru 4 cm, 3 bílky, 2 lžičky citronové šťávy, 150 g moučkového cukru, 150 g mletých loupaných mandlí, 1 lžíce kakaového prášku, 125 g jemně strouhané polevy z hořké čokolády

 

Troubu předehřejte na 140 °C. Oplatky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou do velmi tuhého sněhu, postupně přisypávejte moučkový cukr a šlehejte, až vznikne velmi tuhá, lesklá hmota. Opatrně zapracujte mandle, kakao, nastrouhanou polevu. Hmotou naplňte cukrářský sáček s velkou hladkou hubičkou, na oplatky nastříkejte malé kopečky a pečte asi 15 minut. Nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.